Alper ŞAHİN
myalp@msn.com
Sıkça Sorulan Sorular


 

Sıkça Sorulan Sorular

Besyo’larda;

  • Beden eğitimi Öğretmenliği,
  • Spor Yöneticiliği,
  • Antrenörlük ve
  • Rekreasyon bölümleri bulunmaktadır.

Üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olanlar;

  • Beden eğitimi öğretmeni,
  • Branş antrenörü (yüzme, fitness, step-aerobik, plates vb.),
  • Spor tesislerinde yönetici,
  • Gsgm’de spor uzmanı ve yönetici,
  • Masör veya masöz,
  • Hakemlik,
  • Turistik alanlarda rekreasyon uzmanı ve animatör olarak göreve başlayabilir.

Peki, bu bölümlere başvuru için ne yapmak gerekiyor? 
YGS sınavından üniversitelerin belirlemiş olduğu puanı almak gerekiyor. Kazanılabilirliği arttırmak için YGS sınavının %60 etkili olduğunu düşünürsek ne kadar yüksek puan alınılırsa o kazar kazanılabilirlik artar demektir.

Bunun dışında her Üniversite sınav takvimini kendisi belirler ve basın yoluyla duyurur. Sınavlar girmeden önce ön kayıt yaptırılır ve sonrasında sınava gireceği gün sınav yerinde hazır olarak bulunulur.

Ön kayıtta genel olarak ;

  • 6 adet resim
  • spor yapmasında sakınca olmadığına dair sağlık ocağından alınmış rapor
  • YGS sonuç belgesi ve fotokopisi
  • Bankaya ön kayıt ücretini yatırdığınıza dair ödendi dekontu
  • orda doldurulacak ön kayıt formu.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okullarına Hazırlık Kursu Danışma Hattı Bilgileri

1.Soru : YGS sınavından kaç puan almam gerekiyor?
Cevap: Baraj puanı olarak her hangi bir puan türünden 180 puan almak yeterli olmasına rağmen üniversitelerin sınav komisyon kurulu bu puanı yukarı çekebiliyor.

2.Soru : YGS sınavında barajı geçmem yeterlimi?
Cevap: Özel yetenek sınavlarında ortalama olarak ygs puanının etkisi %60 dır. Bu duruma göre ne kadar yüksek puan alırsanız kazanma oranınızda o derece yükselecektir. Bazen uygulama sınavında çok iyi derece yapmış olsanız bile ygs puanınız düşükse kazanamayabiliyorsunuz.

3.Soru : Spor Akademisini kazanmam için kaç puan almam gerekir?
Cevap: Ygs'nin etkisinin %60 olduğunu düşünürsek mümkün olduğunca her hangi bir puan türünden en yüksek puanı almanız gerekiyor.

4.Soru : Sadece YGS sınavına girmem yeterlimidir?
Cevap: Özel yetenek sınavlarına ön kayıt yaptırabilmek için belirlenen baraj puanı almışsanız sınava girmeniz yeterlidir.

5.Soru : Özel yetenek sınavlarında YGS puanının etkisi nedir?
Cevap: YGS puanı %50-%70 arasında özel yetenek sınav sonucunu etkilemektedir.

6.Soru : YGS de hangi puan türünde kaç almam gerekiyor?
Cevap: Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlık ve Yabancı Dil puan türlerinden en yüksek hangisinden puan alınmışsa o puan geçerlidir. Dolayısıyla YGS1,YGS2,YGS3,YGS4,YGS5,YGS6 puan türlerinden hangisi en yüksekse o puan geçerli olacaktır.

7.Soru : Spor akademilerine kimler başvuru yapabilir?
Cevap: İlan Edilmiş olan baraj puanını geçmiş herkes başvuru yapabilir.

8.Soru : Özel yetenekle öğrenci alan Spor akademilerinde başvuru sistemi nasıl işler? Ne yapmam gerekmektedir?
Cevap: Üniversiteler sınav başvuru ve sınav tarihini basın yoluyla duyururlar. İlan edilmiş olan tarihler arasında istenilen belgelerle sınav kayıt yerine gidilip ön kayıt yaptırılır.

9.Soru : Çalışmaları kimler yaptıracak?
Cevap: Her biri alanında uzman Besyo mezunu antrenörler görevlendirilecek.

10.Soru : Kaç antrenörle çalışmalar yapılacak?
Cevap: 15 Kişiye bir antrenör görevlendirilecek.

11.Soru : Sınavlarda torpil ve adam kayırmalar olduğu söyleniyor, böyle bir şeyin gerçekleşmesi mevcut sınav sistemlerinde mümkün müdür?
Cevap: Kesinlikle mümkün değildir. Bu tür söylentiler bu durumdan rant sağlamak isteyen kişiler tarafından çıkarılmaktadır.

12.Soru : Ben şimdiye kadar hiç spor yapmadım, benim kazanma ihtimalim var mıdır?

Cevap: Ygs puanınıza göre kazanma durumuz olabilir. Ancak özel yetenek sınavlarında yapacağınız performans da önemlidir. Mevcut sistemde eğer antrenmanları yapabiliyorsanız kazanma olasılığınız yükselir.

27.Soru : Okulların sınavlarında lisanslı sporcu olmak önemlimidir? Ne fark ettirir?

Cevap: Geçen yılki sınav sistemine göre Marmara üniversitesinin antrenörlük eğitimi bölümüne başvuru yapanlar için önemlidir.

28.Soru : Lisede okul takımındaydım orada almış olduğum lisans geçerlimidir?
Cevap: Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu turnuvalar için oluşturulmuş lisanslar geçerli değildir. Ancak GSGM den çıkarılmış olan okul spor kulüplerinin lisansları geçerlidir.

 

Not: Cevabını alamadığınız sorularınız varsa lütfen info@besyohaber.com adresine gönderiniz.
Bu Makaleyi Yorumlayın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Yorumlar
Nokta Kağıtçılık